In Japan, there is a food called "Natto"(fermented soybeans). Natto is made from fermented soybeans and has a distinctive smell and consistency that divides the likes and dislikes among Japanese people. It is highly nutritious and can be preserved better than fresh food that can be eaten without processing. In the past, Natto had been made by taking the Natto bacillus to the International Space Station and brought back to Earth has been sold in the market. However, Natto has not yet been certified as a space food by NASA or JAXA. Is it possible to make and eat Natto in space? In this paper, we discuss Natto as one of the Japanese food cultures and the possibility to expand the food culture in space.
国際宇宙航行連盟(IAF)が主催し、年に1度、開催される、宇宙業界では世界最大の国際会議です。 2022年は、9月18日から23日の5日間の会期でフランス国立宇宙研究センター(CNES)がホストを務め、フランスのパリで開催されました。「Space for @ll(全てのための宇宙)」というテーマのもと、会期中110カ国から9,300人以上が参加し、今回「責任あるイベント」の基準を見事に満たし、国際標準化機構(ISO)の認定を受けました。そして、3,000件以上の論文が発表されました。その他、たくさんのGNFセッションや特別セッション、プレナリーやハイライト講演、また250を越える出展者が参加しての展示会が行われました。
今年は、2023年10月2日から6日までアゼルバイジャンのバクーで、アゼルバイジャンの宇宙機関であるアゼルコスモス(Azercosmos)がホストを務め、「Global Challenges and Opportunities: Give Space a Chance(全世界的なチャレンジとチャンス: 宇宙は与えられたチャンス)」をテーマに、第74回国際宇宙会議(IAC 2023)が開催される予定です。